Čo raňajkujú Indovia?
Masala dóša - raňajky

Kerala je štát na južnom cípe Indie, kde má korene ajurvéda. Zaujímalo nás,  ako a čo raňajkujú v tejto oblasti, z ktorej Robin pochádza. Aké sú ich rodinné zvyky.

Predtým ako Indovia zasadnú k raňajkám

V Robinovej rodine raňajkujú za veľkým stolom. A presne tak ako u nás, ani u nich nie je vždy možné, aby sa za stolom počas pracovného týždňa stretla celá rodina. Ale cez víkendy raňajkujú vždy všetci spolu. Jedia rukami. Indovia si pred každým jedlom počas dňa a aj po ňom vyplachujú ústa a umývajú ruky. Už sme spomínali, že jedlo je pre Indov rituál. Takže nehrozia žiadne raňajky „za chodu“.  Pri jedle vždy sedia na mieste, raňajky si vychutnávajú a bez nich neodchádzajú z domu.

raňajky v Indii

Kto je najdôležitejšou osobou za stolom?

Najdôležitejšou osobou nielen pri raňajkách, teda najväčšou autoritou, je v Robinovej rodine stará mama. Pokiaľ  žil starý otec, bol to on. Prečo žije stará mama v Indii v domácnosti s deťmi a vnúčatami, tento zaujímavý fakt nám Robin ozrejmil v článku Rozdiely medzi stravovacími návykmi v Indii a na Slovensku. V prípade, že jej to zdravie dovolí, pomáha mame s prípravou raňajok.

sladké indické raňajky
sladké indické raňajky

Z čoho pozostávajú tradičné indické raňajky?

Nápoje s mliekom

K raňajkám patrí tradičný čierny čaj varený s čerstvým kravským mliekom. A možno budete prekvapení, aj cukor. Ale výlučne trstinový, alebo Jaggery (palmový cukor – jedna z najzdravších foriem cukru, tmavej, takmer čiernej farby). Obľúbený je aj Masala Chai, dochutený koreninami, bylinkami. Recepty na niektoré nápoje nájdete aj v článku Indické nápoje.

Varené jedlo

Raňajkujú výlučne varené jedlo. Teplý čaj a silné jedlo, napríklad rôzne druhy placiek, slané, alebo nasladko s kokosom, alebo zeleninové curry (čítaj kary, rozumej – omáčka).

Klasická raňajková placka, Indovia jej hovoria dosa, možno Slovákom pripomína palacinku. Je tenučká a chrumkavá, pripravená z ryžovej múky a strukoviny. K nej podávajú na juhu Indie najčastejšie  omáčku zo zeleniny a žltej šošovice. Masala dos je vlastne placka plnená obvykle zemiakovou zmesou. K nej sú podávané opäť rôzne zeleninové omáčky a kokosové chutney (čítaj čatní). Ale čisto ryžovú placku robia aj nasladko, napríklad s čerstvým kokosom a s Jaggery.

Indické raňajky, to nie sú len placky so zeleninovou zmesou, je toho oveľa viac. Placky sú však najobľúbenejšie v Robinovej rodine.  Aké pestré vedia byť raňajky v Indii a ako ich pripraviť, sa môžete inšpirovať aj v článku Delicious Kerala Breakfast Recipes You Must Try.

Aký olej používajú v kuchyni Indovia?

Robinove obľúbené indické raňajky

Tradične používajú pri príprave jedál kokosový olej, ktorý zvládne vysokú teplotu, alebo slnečnicový olej, alebo maslo  Ghee.

A mimochodom, vedeli ste, že prepustené maslo Ghee používajú v Indii už viac ako 6 tisíc rokov? Patrí k Indii tak ako olivový olej k Taliansku. Ajurvéda často vyzdvihuje jeho liečebné, omladzujúce, očistné a ďalšie účinky, veľkú zásluhu na liečbe tráviaceho traktu, plodnosti, ale aj na udržiavaní čistej mysle a duševnej rovnováhy.

Čo rád raňajkuje ajurvédsky lekár, Dr. Robin Raju?

  • doma pripravené tenké ryžové rezance a vajíčko v pikantnej omáčke – videorecept
  • chumkavá placka pečená na Ghee masle, podávaná s kokosovým chutney a strukovinovo – zeleninovou omáčkou – videorecept (čatní je niečo medzi omáčkou a hustejšou konzistenciou z čerstvého kokosu, ako vidíte vo videu)
  • má tiež veľmi rád sladké raňajky v podobe placky s čerstvým kokosom a zdravým Jaggery, ktorý sme už spomínali.

Toľko k raňajkám v Indii. Ak vás zaujímajú konkrétne veci o Indii, napíšte nám na FB správu. Robin vám rád odpovie v niektorom z ďalších príspevkov na blogu.


Nabudúce  pokračujeme v sérií zaujímavostí o Indii, sledujte nás. Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho s priateľmi, príp. mu dajte like, prosím. Ďakujeme.

Close Menu