Indické nápoje, ktoré vás zahrejú

Ak navštívite Indiu, nečakajte, že sa vás niekto spýta, aký čaj si dáte na raňajky. Možno poznáte na Slovensku tiež známy indický čierny čaj, alebo názvy čajov ako Assam alebo Darjeeling.  Ale bez akého čaju si Indovia nevedia predstaviť svoje ráno?

Ako si pripravujú svoj obľúbený nápoj? Aké čaje používajú na zahriatie?

India je po Číne druhým najväčším výrobcom a vývozcom čaju na svete. Podľa prieskumov je dokonca aj najväčším spotrebiteľom čaju na svete.

V indickej Kerale takmer každá rodina začína ráno kombináciou čierneho čaju a mlieka. Robin má doteraz v čerstvej pamäti tento príjemný ranný rituál z detstva.  Spomienku na mamu a jej sladený čierny čaj s mliekom na raňajky.

Masala Chai na zahriatie

V ajurvéde  je hlboko zakorenené aj používanie bylinných čajov. Byliny a korenia ako svätá bazalka, sladké drievko, mäta, korenie, klinček, zázvor či kardamon, sa tradične využívajú na zlepšenie zdravotného stavu alebo liečenie rôznych neduhov.

Čierny čaj s mliekom ochutený rôznymi koreninami nazývajú Indovia Masala Chai (čítaj Masala čaj). Kombinácia mlieka a cukrovej trstiny/cukru pomáha prehlušiť horké alebo trpké chute liečivých bylín.

Masala Chai je výnimočný práve koreninami – zahreje. Tiež je dobrý na trávenie, proti nadúvaniu, dodá energiu a pôsobí aj proti nádchne a prechladnutiu.

Recept na indický Masala Chai, alebo Chai Laté

Masala Chai/Chai Tea u nás poznáme aj ako Chai Laté. Ako si na Slovensku pripravíme Masala čaj?

Na 2 šálky čaju potrebujeme:

mlieko (plnotučné)  a voda v pomere 1 šálka : 1 šálka  l   kvalitný čierny čaj – 2 čajové lyžičky    l    kardamon – 2 ks (jemne rozdrviť)   l   škorica celá – 1 ks (palička)   l   klinčeky – 2 ks   l   ošúpaný a podrvený čerstvý zázvor – 2 čajové lyžičky  l   jaggery (nerafinovaná cukrová trstina), hnedý cukor / stévia / – na chuť. Všetko spolu povaríme.

Chukku Kappi na zahriatie

V Robinovej rodine tento čaj popíjali radi počas chrípkového obdobia ako prevenciu, alebo ho mama pripravovala vždy,  keď boli prechladnutí.  Zvyčajne obsahuje ostré, prenikavé zložky ako sú sušený zázvor, rasca, guličky čierneho korenia alebo aromatické byliny ako je svätá bazalka (Tulasi). Tie vás prehrejú.

Niekedy sa mieša do čaju alebo kávy, ale u nich bolo zvykom byliny a korenia povariť len v čistej vode a osladiť s Jaggery (nerafinovaná cukrová trstina) alebo so Sharkara. Sharkara je považovaná za najcennejší druh cukru. Je známa aj ako ajurvédsky cukor, vyrába sa z cukrovej trstiny. Vďaka intenzívnemu procesu rekryštalizácie má tento cukor výnimočnú čistotu.

Recept na  Chukku Kappi čaj

ingrediencie: sušený zázvor – čerstvý podrvený – 1 a ½ čajovej lyžicky   l   guličky čierneho korenia – 10 ks  l koriandrové semiačka – 3 čajové lyžičky   l   rasca – 1/2 čajovej lyžičky   l    čerstvé lístky svätej bazalky -Tulsi/bazalky – 6-7 ks   l  jaggery (nerafinovaná cukrová trstina), hnedý cukor/stévia – podľa chuti   l voda – 2 väčšie poháre.

Všetko necháme prevrieť a minútku odstáť. Podávame teplé.

Čaj Chukku Kapi vám pomôže

proti prechladnutiu a nádche, na vypotenie, proti zápalu, na zmiernenie bolesti hrdla, proti infekcii.

A aký čaj si Robin obľúbil na Slovensku? Najradšej má nesladený zelený čaj, ale zbožňuje aj naše raňajkové kakao. Dopraje si ho však len výnimočne.

Tak na zdravie a na zahriatie, priatelia.

Close Menu